Dawno mnie tu nie było, za co najmocniej przepraszam. Wiem, że kilka osób czekało na mnie i na moje nowe przepisy. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się wrócić do regularnego pisania na blogu i wspólnie ugotujemy dużo smacznych potraw. A tymczasem polecam Wam pyszne roladki z mięsa mielonego, spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 500g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
– 1 cebula czerwona
– 1 duża cukinia
– 10 plasterków sera ( u mnie cheddar)
– ulubiona musztarda (u mnie bawarska)
-2 ząbki czosnku
-zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka ostra, czubryca czerwona)
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i połowę startej cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie przygotować resztę potrzebnych składników ( ser, musztardę i resztę cukinii).Blat lub deskę wyścielić matą silikonową lub folią spożywczą. Mięso podzielić na 10 równych kulek. Wyłożyć jedną porcję mięsa na matę i uformować cienki prostokąt, na środek wyłożyć plasterek sera, posmarować łyżeczką musztardy, następnie wyłożyć dwie łyżki cukinii i ostrożnie, podnosząc brzeg maty, zawinąć mięso w roladę. Nawilżyć dłonie i przenieść roladkę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. W ten sam sposób zawinąć resztę roladek i umieścić je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂