Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem

Bardzo lubię mielone, ale jeszcze bardziej lubię kombinować i wymyślać nowe potrawy z mięsa mielonego 🙂 Dziś polecam pyszne „gniazda” z nadzieniem z cukinii i kukurydzy z mozarellą. Wyszło pysznie. Spróbujcie 😉

Składniki:

– 600g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 1 cebula czerwona
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cukinią średniej wielkości (około 300g)
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 100g twardej mozarelli
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy (u mnie rosyjska)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca zielona)


Cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę i połowę cukinii, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Resztę cukinii włożyć do miseczki, dodać kukurydzę, musztardę, majonez i ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso podzielić na 6 równych kulek, mokrymi dłońmi uformować „gniazda”, do środka włożyć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem
Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem
Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem
Please follow and like us:

3 thoughts on “Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.