Bardzo lubię polędwicę wieprzową. Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 polędwica wieprzowa (ok 450g)
– 1 cebula czerwona (mała)
– 300g kapusty
– 200g pieczarek
– 100g twardej mozarelli
– 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca zielona)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać cienko posiekaną kapustę i smażyć przez około 10-12 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wystudzić, dodać ser starty na tarce na dużych oczkach- wymieszać.
Polędwicę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć tłuszcz i błonki. Mięso przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek mięsa. Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić lekko tłuczkiem. W ten sposób płat mięsa nieco się zwiększy i wyrówna.
Mięso oprószyć przyprawami, na środku, wzdłuż polędwiczki wyłożyć nadzienie i ścisło zawinąć mięso. Roladę z polędwicy przełożyć na papier do pieczenia (na środek), szwem do dołu, wierzch posmarować musztardą, podnieść brzegi papieru i dość ciasno zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. Po tym czasie odwinąć papier i piec przez kolejne 5-7 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Polędwice przed podaniem kroimy na plastry.
Smacznego 🙂
Bardzo fajny przepis – wszystko wyszło jak trzeba – warto spróbować
Ślicznie dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że polędwiczka smakowała 🙂