Przyrządzenie tej potrawy zajmie Wam naprawdę niewiele czasu a smak zadowoli wszystkich miłośników kuchni chińskiej. Ja uwielbiam tę potrawkę, za prostotę i smak i bardzo często wracam do tego przepisu. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 500g mięsa z kurczaka (u mnie filety z piersi)
– 1 duża papryka (u mnie około 200g)
– 1 duża marchew (u mnie około 150g)
– 50g przecieru pomidorowego
– 1 łyżka cukru
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
-3 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
-10g świeżego imbiru
-1 łyżka sezamu
– około 70-100ml wody
-papryka ostra wg smaku (u mnie 1 łyżeczka)
Przed rozpoczęciem należy przygotować wszystkie składniki, ponieważ potrawa przyrządza się bardzo szybko, lepiej wszystko mieć pod ręką. Mięso z kurczaka i paprykę pokroić w około 2x2cm kostkę. Marchew pokroić w półplasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu. Smażyć przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Następnie zmniejszyć ogień do średniego, dodać na patelnię marchew i paprykę i smażyć przez kolejne 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z papryką. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą, dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy, wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą, cukier i ponownie wymieszać. Podgrzewać przez kolejne dwie minuty, aż skrobia zagęści sos. Przed podaniem posypać sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakuje z ryżem jaśminowym z dodatkiem kurkumy. Smacznego 🙂
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Mniam 🙂