Jesień to najlepsza pora na potrawy z dynią, prawda? Dziś chcę podzielić się prostym przepisem na pyszne placki narodowej kuchni lezgińskiej, które z pewnością przypadną do smaku wszystkim miłośnikom dyni 🙂
Składniki na 10-12 dużych pierogów:
– 550g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 300ml wody
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 700g dyni (u mnie dynia Hokkaido, waga po obraniu)
– 100g orzechów włoskich
– 2 cebule
– 2 łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz, sól, czubryca zielona)
Mąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy zmielić, dodać do dyni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić.
Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować masłem. Afarar podawać z jogurtem naturalnym, adżyką lub ulubionym sosem.
Smacznego 🙂
super przepis
Pięknie dziękuję 🙂
świetny przepis! czegoś takiego jeszcze nie widziałam, a to bardzo moje smaki 🙂 ♥
serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji orzechowej na durszlak.pl 🙂
Ślicznie dziękuję i polecam, bo te pierogi są naprawdę pyszne 🙂 A na durszlak zajrzę niebawem, dziękuję 😉
Pingback: Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi | FlyB Kulinaria
Pyszne 🙂 jak zawsze Pani przepis mnie nie zawiódł. Polecam
Ślicznie dziękuję za skorzystanie z przepisu 🙂 Bardzo się cieszę, że placki smakowały 🙂