Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi

Jesień to najlepsza pora na potrawy z dynią, prawda? Dziś chcę podzielić się prostym przepisem na pyszne placki narodowej kuchni lezgińskiej, które z pewnością przypadną do smaku wszystkim miłośnikom dyni 🙂


Składniki na 10-12 dużych pierogów:

– 550g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 300ml wody
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 700g dyni (u mnie dynia Hokkaido, waga po obraniu)
– 100g orzechów włoskich
– 2 cebule
– 2 łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz, sól, czubryca zielona)

Mąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy zmielić, dodać do dyni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić.
Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować masłem. Afarar podawać z jogurtem naturalnym, adżyką lub ulubionym sosem.
Smacznego 🙂

Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi
Orzechowe love Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III
Please follow and like us:
Pin Share

7 thoughts on “Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi”

  1. Pingback: Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here