Trochę się ochłodziło we Wrocławiu i przyszedł czas na rozgrzewające potrawy. Dziś zrobiłam klopsiki z drobiowe z dodatkiem dyni i imbiru, które udusiłam na zasmażce warzywnej. Wyszło pysznie. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 500g drobiowego mięsa mielonego (u mnie mielone z indyka)
– 1 cebula
– 200g dyni (u mnie hokkaido, waga po obraniu)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie suszona kolendra, oregano, czubryca żółta, kurkuma, papryka słodka wędzona, papryka chili, sól i pieprz)
– 3 ząbki czosnku
– 5g świeżego imbiru
Dodatkowo:
– 1 cebula czerwona
– 200g marchewki (waga po obraniu)
– 250g dyni (waga po obraniu)
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– zioła i przyprawy wg smaku
– 300ml ciepłej wody
– 2 łyżki masła klarowanego (lub innego tłuszczu wg uznania)
Mięso zmielić razem z cebulą, czosnkiem i dynią. Jeśli wykorzystujecie gotowe mięso mielone, należy zblendować cebulę, czosnek i dynię, lub zetrzeć wszystko na tarce na drobnych oczkach. Do farszu dodać imbir starty na tarce na drobnych oczkach, zioła i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Nawilżyć dłonie i uformować małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego). Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i obsmażyć klopsiki z każdej strony na suchej patelni. Obsmażone klopsiki wyjąc na talerz.
W tej samej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w cienkie pióra. Następnie dodać dynię i marchew starte na tarce na dużych oczkach. Smażyć przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy, cukier, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Klopsiki włożyć do warzyw i dusić na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Klopsiki drobiowo-dyniowe z imbirem | FlyB Kulinaria