Macie ochotę na zdrowe i pożywne śniadanie? To ten przepis na omlet ze smażoną gruszką powinien przypaść Wam do gustu. Wiecie, że gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Jednym słowem trzeba jeść gruszki surowe, smażone, pieczone bo to samo zdrowie
Składniki na 2 omlety:
– 1 duża gruszka
– 4 jajka
– 120ml mleka
– 4 łyżki cukru trzcinowego (można bez lub dodać zdrowszy zamiennik)
-10 płaskich łyżek mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia
– dodatki wg uznania
W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, oczyścić i pokroić wachlarzem.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę tłuszczu, wyłożyć jeden wachlarz, podsmażyć, zalać połową ciasta i smażyć na bardzo małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, kiedy się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. W ten sam sposób usmażyć drugi omleto- naleśnik. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polałam miodem gryczanym, posypałam prażonymi pestkami dyni i nasionami chia. Szybko, zdrowo, kolorowo.
Spróbujcie 🙂