Pieczone knedle twarogowe

Chyba już zdążyliście zauważyć, że ja uwielbiam wypieki z ciasta twarogowego. Dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki a’la knedle twarogowe z malinami i truskawkami z kokosem. Ciasto na te bułeczki jest bardzo delikatne i bardzo smaczne. Z podanych składników wyszło mi siedem bułeczek. Jedna bułeczka waży około 65g i zawiera 112kcal (B/T/W- 7,5/4.16/11). Swoje bułeczki nadziałam truskawkami i malinami, ale można je również nadziać mrożonymi wiśniami lub śliwkami. Spróbujcie 🙂

Składniki: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko, 50g mąki ryżowej, 20g cukru trzcinowego, 20g wiórków kokosowych, 7 mrożonych truskawek lub 14 mrożonych malin.

Twaróg rozetrzeć z jajkiem i cukrem, dodać przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 7 równych części. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Na środku umieścić zamrożone owoce, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę, którą następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub mata silikonową. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego 🙂

 

Please follow and like us:

6 thoughts on “Pieczone knedle twarogowe”

  1. Zrobiłam ze zwykłą mąką i truskawkami bo nie miałam już ryżowej ani malin. Mi się tak ładnie nie zrumienily bo mam piekarnik gazowy. Ale muszę przyznac, są fantastyczne! Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *