Pieczone knedle twarogowe

Chyba już zdążyliście zauważyć, że ja uwielbiam wypieki z ciasta twarogowego. Dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki a’la knedle twarogowe z malinami i truskawkami z kokosem. Ciasto na te bułeczki jest bardzo delikatne i bardzo smaczne. Z podanych składników wyszło mi siedem bułeczek. Jedna bułeczka waży około 65g i zawiera 112kcal (B/T/W- 7,5/4.16/11). Swoje bułeczki nadziałam truskawkami i malinami, ale można je również nadziać mrożonymi wiśniami lub śliwkami. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 1 jajko
– 50g mąki ryżowej
– 20g cukru trzcinowego
– 20g wiórków kokosowych
– 7 mrożonych truskawek lub 14 mrożonych malin

Twaróg rozetrzeć z jajkiem i cukrem, dodać przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 7 równych części. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Na środku umieścić zamrożone owoce, dokładnie zlepić brzegi i uformować kształtną kulkę, którą następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub mata silikonową. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

6 thoughts on “Pieczone knedle twarogowe”

  1. Zrobiłam ze zwykłą mąką i truskawkami bo nie miałam już ryżowej ani malin. Mi się tak ładnie nie zrumienily bo mam piekarnik gazowy. Ale muszę przyznac, są fantastyczne! Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here