Sernik na zimno z frużeliną wiśniową

Przepis na ten serniczek na zimno wymyśliłam jakiś czas temu. Pierwszy raz zrobiłam go o smaku limonki i powiem, że był mega pyszny. Tym razem padło na wiśnie i też wyszło super. Polecam, skusicie się? 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 16-18cm:
– 125g herbatników kakaowo-maślanych
– 50g masła
– 250g twarogu półtłustego
250g serka mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru
– 100g białej czekolady
– 500g mrożonej wiśni
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 50ml wody

Herbatniki zmielić lub pokruszyć wałkiem, dodać roztopione masło. Całość wymieszać dokładnie. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać na dno formy masę z herbatników. Za pomocą szklanki lub łyżki docisnąć masę i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Owoce wsypać do rondelka, posypać cukrem, zagotować i gotować przez około 5 minut.
Twaróg rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać mascarpone, roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę owoców (bez syropu) wyłożyć na masę z herbatników. Na wiśnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do reszty owoców i podgrzać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na masę serową, wyrównać i gotowe Schłodzić serniczek w lodowce przez minimum 3-4h. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Sernik na zimno z frużeliną wiśniową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *