Dziś mam dla Was potrawę kuchni ormiańskiej- Papkeni Szirakskie. Proste i smaczne danie z mięsa mielonego. W oryginalnej wersji potrawę tę robi się z baraniny, ale ja użyłam mięso mielone z indyka i wyszło równie pysznie 🙂
Składniki:
– 600g mięsa mielonego z indyka
– 20g ryżu
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– 1 pęczek kolendry
– pół kubka wody
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– sól i pieprz wg smaku
– około 40g mąki kukurydzianej
– 100g masła
Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy, ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, kolendrę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, kolendrę, jajko, przyprawy, ostudzony ryż i wodę i wszystko dokładnie wymieszać/ wyrobić ręką.
Z farszu uformować średniej wielkości kotleciki- paluszki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Podawać, polane odrobiną roztopionego masła, ze smażonymi talarkami i świeżą kolendrą. Smacznego 🙂
Pingback: Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem | FlyB Kulinaria