Ekspresowe pączki waniliowe


Lubicie pączki? Bo ja tak 🙂 Nie przyrządzam ich zbyt często, ale kiedy to robię, to prawie zawsze korzystam z tego prostego, ekspresowego przepisu na mini pączki o smaku waniliowym. Pączki wychodzą bardzo delikatne i puszyste. Można je nadziewać ulubionymi powidłami, ale ja lubię je bez niczego, posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Spróbujcie, może Wam też, jak i nam, przypadną do smaku te mini pączusie 🙂


Składniki:

– 20g świeżych drożdży
– 3 łyżki drobnego cukru
– 1 jajko
– 230ml ciepłego (około 37 stopni) mleka
– 50g roztopionego masła
– 450g mąki pszennej
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania

W dużej misce wymieszać jajko z cukrem, ekstraktem z wanilii, ciepłym mlekiem i roztopionym masłem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać. Następnie przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrobić (ręką wyrabiać przez około 10-15minut). Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Ostrym kieliszkiem wyciąć krążki. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozwałkować i powycinać resztę krążków.
Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zacząć długo i powoli rozgrzewać olej (najlepiej w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte pączki smażyć na odpowiednio nagrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Należy regulować temperaturę oleju podczas smażenia pączków, aby nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki nie mogą zbyt szybko się zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
Gotowe pączki lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Ekspresowe pączki waniliowe
Ekspresowe pączki waniliowe
Ekspresowe pączki waniliowe
Please follow and like us:

4 thoughts on “Ekspresowe pączki waniliowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *