Wszyscy pieką babki i mazurki a ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam paschę daktylowo- orzechową. Niestety nie mam specjalnej foremki na paschę i robiłam ją w zwykłej miseczce, dlatego wygląda jak wygląda, ale za to smakuje rewelacyjnie. A najlepsze jest to, że pascha ta składa się tylko z trzech podstawowych składników z dodatkiem orzechów. Ja wymieszałam orzechy nerkowca, brazylijskie i pekan. Wyszło pysznie.
Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 440g twarogu półtłustego
– 100g masła
– 150g daktyli
– 50g ulubionych orzechów
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 1 godzinę aby zmiękły. Masło roztopić i wystudzić. Twaróg zblendować razem z wystudzonym masłem i daktylami na gładką masę. Orzechy drobno posiekać, dodać do masy twarogowej i wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę wyścielić gazą, wyłożyć masę twarogową, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego 🙂
Pingback: Pascha daktylowo- orzechowa | FlyB Kulinaria