Bardzo lubię syte, w miarę słodkie, w miarę zdrowe i bardzo smaczne śniadania i dziś polecam banany w cieście ryżowym z dodatkiem cynamonu. Są pyszne na ciepło i na zimno. Polecam 🙂
Składniki: 2 jajka, 100ml wody gazowanej,ulubione słodzidło (ja dodałam 3 łyżki cukru trzcinowego), około 10-12 łyżek mąki ryżowej, 1 czubata łyżeczka bg proszku do pieczenia, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 5 dojrzałych bananów, ulubiony tłuszcz do smażenia, dodatki wg uznania.
Jajka zmiksować z wodą i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać by nie było grudek.
Banany obrać, przekroić na pół i każdą połówkę przekroić wzdłuż na dwie części. Pokrojone banany włożyć do ciasta i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać tłuszcz na nieprzywierającej patelni, bardzo ostrożnie wykładać banany (razem z ciastem) na patelnię, (ja wykładam łyżką). Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone banany wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Dobrze smakują z miodem i syropem klonowym.