Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa- to naleśnik ryżowo- kakaowy z serem camembert i gorzką czekoladą. Ja uwielbiam takie naleśniki, można je łączyć z ulubionymi dodatkami i zawsze powstaje coś fajne i niepowtarzalnego. Taki naleśnik tak samo wyśmienicie smakuje z serem żółtym i bananem, polany miodem lub ulubionym syropem. Bez dodatków naleśnik ten ma 242kcal (B/T/W – 11.6/11.7/21). Możecie sobie sami regulować kaloryczność śniadania poprzez dodatki, którymi wypełnicie swój naleśnik. Polecam 🙂
Składniki: 1 jajko, 40g śmietany 12%, 40g mąki ryżowej, 10g kakao, 1 łyżka cukru trzcinowego (można bez), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatki wg smaku.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę wyłożyć ulubione dodatki (ser, banan, czekoladę), przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne dwie minuty. Ja dziś dodałam kilka plasterków sera camembert i 20g drobno posiekanej gorzkiej czekolady. Gotowy naleśnik delikatnie zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂