Bardzo lubię wypieki z ciasta na bazie jogurtu greckiego. To ekspresowe ciasto jest bardzo „wdzięczne”, smaczne i nadaję się do wypieków wytrawnych, a także do wypieków na słodko. Ostatnio wymyśliłam i upiekłam takie oto bułeczki nadziewane kapustą i serem. Wyszło pysznie, spróbujecie?
Składniki na 5 sztuk:
– 250g mąki pszennej
– 225g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 300g kapusty białej
– 100g marchewki
– 100g sera żółtego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka cukru
– 1/2 pęczka koperku
– sól i pieprz wg smaku
– 50g miękkiego masła do posmarowania gotowych pierożków
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać olej i jogurt, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie wyrabiać, tylko zagnieść i odstawić na około 10-15 minut.
W tym czasie kapustę cienko posiekać, marchewkę i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, koperek drobno posiekać. Kapustę, marchew, ser, koperek, olej, cukier i przyprawy wymieszać dokładnie.
Ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm), wyciąć kółka, na środek każdego kółka wyłożyć po 3-4 łyżki nadzienia, podnieść brzegi i zlepić dowolnie, wg uznania (po całej długości lub zostawiając małe „dziurki” by kapusta „oddychała” podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pierożki posmarować miękkim masłem.
Smacznego 🙂