Ekspresowe bułeczki nadziewane kapustą i serem

Bardzo lubię wypieki z ciasta na bazie jogurtu greckiego. To ekspresowe ciasto jest bardzo „wdzięczne”, smaczne i nadaję się do wypieków wytrawnych, a także do wypieków na słodko. Ostatnio wymyśliłam i upiekłam takie oto bułeczki nadziewane kapustą i serem. Wyszło pysznie, spróbujecie?

Składniki na 5 sztuk: 250g mąki pszennej, 225g jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 300g kapusty białej, 100g marchewki, 100g sera żółtego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 1/2 pęczka koperku, sól i pieprz wg smaku, 50g miękkiego masła do posmarowania gotowych pierożków.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać olej i jogurt, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie wyrabiać, tylko zagnieść i odstawić na około 10-15 minut.
W tym czasie kapustę cienko posiekać, marchewkę i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, koperek drobno posiekać. Kapustę, marchew, ser, koperek, olej, cukier i przyprawy wymieszać dokładnie.
Ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm), wyciąć kółka, na środek każdego kółka wyłożyć po 3-4 łyżki nadzienia, podnieść brzegi i zlepić dowolnie, wg uznania (po całej długości lub zostawiając małe „dziurki” by kapusta „oddychała” podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pierożki posmarować miękkim masłem. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *