Keks serowy

Seromaniacy zapraszam po przepis 😉 Co powiecie na keks serowy zamiast chleba? Taki keks świetnie smakuje na ciepło, na zimno, jako dodatek do sałatki lub surówki. Jest idealny do wszelkiego rodzaju dipów i warty wypróbowania 🙂 Keks ten jest dość kaloryczny ( w 100g- 216,7kcal B/T/W- 12,6/10,3/17,9) ale bardzo syty. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 100g sera żółtego (u mnie gouda)
– 100ml kefiru
– 2 jajka
– 45g mąki ryżowej
– 45g mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– sól wg smaku

Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać ser i mąkę przesianą razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki lub do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *