Miłośnicy pizzy, mam dla Was przepis na super smaczną i bardzo dietetyczną pizzę na spodzie twarogowym. Dodatki możecie dodawać wg uznania. Ja zrobiłam pizzę z ugotowanym burakiem, mozarellą i oscypkiem. Przyznam nieskromnie, że było przepysznie
Składniki: 250g twarogu półtłustego, 120g zmielonych płatków owsianych górskich, 100g mąki ryżowej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól wg smaku. Dodatki wg uznania.
Twaróg rozetrzeć z solą i jajkami, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Nawilżyć dłonie, uformować kulkę, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia albo matą silikonową, mocno spłaszczyć ciasto i uformować spód pizzy. W razie potrzeby jeszcze raz nawilżyć dłonie. Spód posmarować pastą pomidorową, wyłożyć ulubione dodatki (u mnie gotowany burak pokrojony w kostkę, mozarella, oscypek, kukurydza i oliwki) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.