Uwielbiam te roladki. Robię je bardzo często i zawsze znikają ze stołu w zawrotnym tempie. Takie roladki z cukinii są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, mogą one również być dodatkiem do dań z grilla lub przystawką.
Składniki:
– 2 młode, nieduże cukinie
– 100g twardego sera żółtego
– 50g orzechów włoskich
– 4 łyżki śmietany
– 3 łyżki majonezu
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
– garść drobno posiekanego koperku
Cukinii umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej nożem z ząbkami). Plasterki cukinii posolić i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na patelni grillowej, spryskać oliwą i zarumienić z obu stron. Wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać drobno posiekane orzechy, śmietanę, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone plasterki cukinii posmarować pastą serowo-orzechową i zawinąć w roladki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
Pingback: Roladki z cukinii z nadzieniem serowo-orzechowym (idealne na imprezę) | FlyB Kulinaria