W mojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś wymyśliłam taki przepis na bezglutenowe bułeczki twarogowe z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i makiem. Jedna taka bułeczka ma 115kcal, będzie w sam raz do porannej kawki albo na przekąskę przed obiadem 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (klinek)
– 100g mąki ryżowej
– 1 jabłko (u mnie 130g po obraniu)
– 1 jajko
– 20g maku niebieskiego mielonego
– garść rodzynek (około 30g)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego)
– 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy twarogowej, dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować małe kulki (bułeczki), wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, posmarować bułeczki mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-28 minut. Smacznego 🙂