Ciastka orzechowe (na kefirze)

Kolejny prosty przepis na pyszne ciastka, które zrobicie niemal błyskawicznie i które z pewnością przypadną do smaku wszystkim miłośnikom orzeszków ziemnych. Spróbujcie 😉

Składniki:


– 130ml kefiru
– 60ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 300g mąki pszennej
– 60g mąki z orzeszków ziemnych
– 1 jajko

– 1,5 łyżki cukru + cukier do obtoczenia ciastek ( u mnie trzcinowy)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt z wanilii wg smaku


Kefir (o temperaturze pokojowej) wymieszać z jajkiem, olejem, cukrem (1,5 łyżki), solą i ekstraktem z wanilii, dodać mąkę z orzeszków ziemnych – wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 16-18 równych kulek, obtoczyć w cukrze, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂

Ciastka orzechowe (na kefirze)
Ciastka orzechowe (na kefirze)
Ciastka orzechowe (na kefirze)
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.