Dzielę się kolejnym udanym eksperymentem – ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami. Nie za słodkie, ale całkiem smaczne, w sam raz do porannej kawki
Składniki:
– 200g pieczonej dyni
– 150g cukru
– 3 jajka
– 110g mąki pszennej
– 50g mąki krupczatki
– 80g roztopionego masła
– 40g kakao
– 60g posiekanych orzechów włoskich
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dynie ubić razem z jajkami, cukrem i roztopionym masłem, dodać obie mąki przesiane razem z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej formy (18cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem, można też przekroić na pół, posmarować ulubionym kremem i górę udekorować polewą czekoladową.
* jeśli pieczecie ciasto w zwykłej formie, należy dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem i oprószyć mąką.
Smacznych wypieków wszystkim życzę 🙂