Podzielę się świetnym przepisem na cisto z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Ten keks jest bardzo czekoladowy, delikatnie słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem bananów. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 bardzo dojrzałe banany (u mnie 220g po obraniu)
– 2 jajka
– słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu)
– 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 160g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 20g kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– garść dowolnych orzechów do dekoracji ( u mnie nerkowce)
Banany rozgnieść widelcem, dodać jajka i słodzidło- wymieszać dokładnie. Następnie dodać olej i sól i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do płynnej masy i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, posypać siekanymi orzechami. Ja piekę w keksówce silikonowej, nie wyścielam papierem,m ani nie smaruję masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Smacznego 🙂
Czy można takie ciasto upiec w słów cooker? Nie mam niestety piecyka, ani innego urządzenia.
Czy wtedy proporcje będą zmniejszone?
Nie próbowałam piec ciasta w slow cooker’ze i szczerze mówiąc nie wiem, jak może się zachować to ciasto podczas pieczenia w tym urządzeniu. Nie wiem jakiej pojemności jest misa, ale te składniki są na małą foremkę/keksówkę, więc raczej nie zmniejszałabym ilość składników.