Placek (pieróg) z ciasta koperkowego z mięsem mielonym

Pamiętacie moje pielmieni z ciasta koperkowego? 😉 Ciasto to jest bardzo smaczne i uniwersalne. Nadaje się do lepienia pielmieni, pierogów a także do zrobienia i upieczenia jednego dużego pieroga, który smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie 🙂

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj— > http://www.smakiarmine.pl/kuchnie-swiata/pielmieni-ciasta-dodatkiem-koperku/

Do zrobienia nadzienia możecie użyć ulubione mięso i ulubione przyprawy. Ja nadzienie zrobiłam z farszu wołowo-wieprzowego i wyszło pysznie.

Składniki na nadzienie:

– 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 1 duża cebula czerwona
– 3 ząbki czosnku
– garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie mieszanka koperku z pietruszką)
– 100g sera gouda
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona)

Zrobić ciasto wg w/w przepisu i odstawić na około 20 minut. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso połączyć z cebulą, zieleniną i przyprawami i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą).  Z większego kawałka zrobić krążek ciut większy niż forma (26-28cm), aby powstały boki. Mniejszy kawałek rozwałkować tak, aby miał średnice formy. Rozwałkowany (większy) krążek włożyć do formy posmarowanej olejem, wyłożyć farsz, wyrównać, posypać serem, przykryć mniejszym kawałkiem ciasta, zlepić brzegi, na środku zrobić nacięcie i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Gotowy placek posmarować masłem, delikatnie wystudzić (przez około 7-10 minut), dopiero potem kroić na kawałki, inaczej cały „sok” wycieknie i placek nie będzie taki soczysty, jaki powinien być.
*Z podanych składników można zrobić dwa mniejsze placki, lub jeden duży. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *