Kto ma zawsze kostkę twarogu w lodówce, ten – JA! 😀 A że bardzo lubię wypieki z twarogu, to upiekłam szybkie warkocze twarogowe, które idealnie nadają się na śniadanie. Kto się skusi? 😉
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony)
– 220g mąki pszennej tortowej (można zastąpić mąką ryżową lub pszenną pełnoziarnistą)
– słodzidło wg smaku (u mnie 50g cukru trzcinowego)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– opcjonalnie sezam do posypania
Twaróg rozetrzeć widelcem z 1 jajkiem i 1 białkiem ( żółtko zostawić do posmarowania warkoczy). Następnie dodać ekstrakt z wanilii, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać słodzidło i zagnieść miękkie, delikatnie klejące się do rąk ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 15 równych kawałków. Na podsypanej mąką stolnicy uformować 3 wałeczki, zlepić końce u nasady, zapleść w warkocz i ponownie zlepić końce. W ten sam sposób uformować pozostałe 4 warkocze.
Warkocze wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂