Lubicie kapustę? Ja ją uwielbiam w każdej postaci i dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny, prosty pieróg/placek kapuściany z łososiem wędzonym. A najlepsze w tym pierogu jest to, że jest robiony bez mąki. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 700g kapusty białej
– 1 cebula
– 3 jajka
– 25g skrobi kukurydzianej
– 60g łososia wędzonego
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca zielona, sól, pieprz, papryka słodka wędzona)
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub ulubionego tłuszczu
Kapustę drobno posiekać, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać kapustę i dusić do momentu, aż będzie prawie gotowa. W razie konieczności podlać wodą podczas duszenia. Kiedy kapusta będzie prawie całkowicie gotowa, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać przyprawy, skrobię, jajka, drobno pokrojonego łososia i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 35-40 minut. Ja piekłam 35 minut.
Piekłam w formie silikonowej więc niczym jej nie smarowałam. Jeśli Wy będziecie piec w zwykłej formie, najlepiej będzie wyścielić ją papierem do pieczenia. Gotowy pieróg po upieczeniu odwrócić do góry dnem na talerz lub patere i podawać z ulubionymi dodatkami. Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego 🙂
To jest coś dla mnie- miłośniczki kapusty kiszonej i jajek 😀 Wydaje się to też być pyszne na zimno 🙂
Ja kiszoną kapustę też lubię, ogólnie lubię kapustę pod każdą postacią 🙂
Ten placek na zimno smakuje równie dobrze jak i na ciepło. Polecam 🙂
Pingback: Pieróg z kapusty z łososiem wędzonym | FlyB Kulinaria