Placek serowy z brzoskwinią

Dziś kolejna propozycja na pyszne i nietypowe śniadanie w postaci placka ryżowego z dodatkiem sera żółtego i brzoskwini. Musiałam wykorzystać resztę jogurtu i kawałek sera i tak w głowie powstał ten prosty przepis. A placek wyszedł przepyszny. Spróbujcie 🙂

Składniki (patelnia 16cm):

– 1 jajko

– 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 100g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 50g mąki ryżowej
– 1 duża brzoskwinia
– – słodzidło wg smaku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka tłuszczu

Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Brzoskwinię umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Jajko rozbełtać z jogurtem i słodzidłem. Dodać mąkę, ser, i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą, nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wyłożyć ciasto na patelnię, na wierzch wyłożyć cząstki brzoskwini i delikatnie wcisnąć w ciasto. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierch całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć placek łopatką kuchenną i zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Placek serowy z brzoskwinią
Placek serowy z brzoskwinią
Placek serowy z brzoskwinią
Please follow and like us:

5 thoughts on “Placek serowy z brzoskwinią”

  1. Pingback: Placek serowy z brzoskwinią | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.