Dziś kolejna propozycja na pyszne i nietypowe śniadanie w postaci placka ryżowego z dodatkiem sera żółtego i brzoskwini. Musiałam wykorzystać resztę jogurtu i kawałek sera i tak w głowie powstał ten prosty przepis. A placek wyszedł przepyszny. Spróbujcie 🙂
Składniki (patelnia 16cm):
– 1 jajko
– 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 100g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 50g mąki ryżowej
– 1 duża brzoskwinia
– – słodzidło wg smaku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka tłuszczu
Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Brzoskwinię umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Jajko rozbełtać z jogurtem i słodzidłem. Dodać mąkę, ser, i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą, nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wyłożyć ciasto na patelnię, na wierzch wyłożyć cząstki brzoskwini i delikatnie wcisnąć w ciasto. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierch całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć placek łopatką kuchenną i zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placek serowy z brzoskwinią | FlyB Kulinaria
Przeeepyszny, cudny placek, rewelacja, uczta dla podniebienia polecam! ????????????????
Ślicznie dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu ❤️ cieszę się, że smakowało ?
Pyszny placuszek ????super przepis, jak zresztą wszystkie ???
Ślicznie dziękuję za wypróbowanie przepisu i za piękne zdjęcie? Cieszę się, że placek smakował ❤️?