Miałam ochotę na jakieś proste, szybkie ciasto bez jajek, bez żadnego miksowania i wymyśliłam takie oto ciasto sypane jabłkowo- dyniowe z dodatkiem orzechów włoskich. Wyszło pyszne, spróbujcie 😉
Składniki (tortownica 28cm):
– 350g mąki krupczatki
– 150g kaszy manny
– 120g cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150g masła
– 4 jabłka średniej wielkości
– 350g dyni (u mnie hokkaido- waga po obraniu)
– 100g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki do posypania przed końcem pieczenia
– 3 łyżki soku z cytryny
Masło podzielić na dwie porcje po 75g i zamrozić. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, dynie obrać. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać sok z cytryny, 2 łyżeczki cynamonu, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na dwie części.
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Zamrożone masło (75g) zetrzeć na tarce na małych oczkach i rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na wierzch masła wysypać 1/3 suchego ciasta i delikatnie docisnąć łyżką. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia- docisnąć. Następnie znów część ciasta, drugą część nadzienia i docisnąć. Na wierzch wysypać ostatnią część ciasta, na ciasto wyłożyć drugą połowę masła startą na tarce na drobnych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać resztą cukru i cynamonu. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić w formie.
Smacznego 🙂
pięknie wyszło 😉
Ślicznie dziękuję 🙂
Pingback: Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami | FlyB Kulinaria