Ciastka „Snickers”

Dzisiejszy wypiek z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom batonika Snickers. Za czasów studiów ten batonik towarzyszył mi prawie codziennie, dlatego te ciastka są jedne z moich ulubionych, ponieważ smakują bardzo podobnie. Polecam 🙂


Składniki:


– 100g miękkiego masła
– +/- 140g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 jajko
– 50g cukru pudru
– szczypta soli
Nadzienie:
– 100g podsmażonych orzeszków ziemnych (solonych)
– 200g kajmaku
Polewa:
– 100g mlecznej czekolady
– 4 łyżki śmietanki 33%



Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą, dodać jajko i cały czas mieszając na dwa razy wprowadzić przesianą mąkę. Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciastem dno formy (20×20) wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, najlepiej rozprowadzić ciasto dłońmi, bez wałkowania. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż się ładnie zarumieni.
Kajmak wymieszać z orzeszkami ziemnymi, wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto i wyrównać. Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch roztopioną czekoladą, wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie pokroić na porcje.
Smacznego 🙂

Ciastka „Snickers”
Ciastka „Snickers”
Ciastka „Snickers”
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.