Podzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne. Nadzienie można modyfikować wg smaku i upodobań. Spróbujcie koniecznie! 🙂
Składniki:
– 400g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 140ml wody
– 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 500g pieczarek
– 200g ulubionego sera twardego (u mnie 100g sera cheddar i 100g sera gouda)
– 1 duża cebula
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczy wg uznania
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
– garść drobno posiekanego koperku i garść drobno posiekanej pietruszki
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać olej, rozetrzeć palcami olej z mąką. Wyjdzie coś podobnego do kruszonki. Następnie, dodając powoli wodę zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki, wyłożyć na tacę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć (mieszając od czasu do czasu) do momentu odparowania całego płynu z pieczarek. Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do wystudzonych pieczarek i wszystko dokładnie wymieszać.
Każdą kulkę ciasta rozwałkowywać na kształt prostokąta, nakładać porcję nadzienia i zawijać tak, jak się zawija gołąbki. Gotowe paluszki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
pycha! i jakie świetne ciasto, koniecznie muszę wypróbować! 😀
Pięknie dziękuję! Polecam z czystym sumieniem, to ciasta i wypieki z niego są przepyszne 🙂
Kolejny świetny przepis 🙂 ciasto wykorzystałam, farsz to już totalna inwencja własna, ale pieczarki były też. Wyszło super, polecam
Pięknie dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu. Cieszę się, że smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
🙂