Lobio z fasoli z jajkiem przyrządza się w każdej ormiańskiej rodzinie. W oryginale ta potrawa wygląda trochę inaczej, ponieważ do podduszonej fasoli dodaję się rozbełtane jajka i wszystko dokładnie się miesza przed podaniem. Ale ja uwielbiam też drugą formę podawania tej potrawy, ponieważ bardzo lubię maczać lawasz albo matnakasz w delikatne, płynne żółtko i zajadać razem w fasolką. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 500g fasolki szparagowej
– 1 cebula
– 3 jajka
– 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
– pęczek ulubionej zieleniny (u mnie koperek i kolendra)
– sól i pieprz
Fasolę dokładnie oczyścić z włókien, odciąć końcówki i dokładnie umyć. Większe strąki fasoli można przeciąć na pół. Umytą fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotową fasolę przełożyć na durszlak i włożyć do miski z lodowatą wodą na 1 minutę.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać fasolkę, przyprawić wg smaku, dodać drobno posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 5-7 minut pod pokrywką z dziurką, aż białko jajek całkowicie się zetnie.
W Armenii lobio z fasolki szparagowej podaje się z pieczywem i sosem na bazie maconi – coś w rodzaju zsiadłego mleka. Ja bardzo często podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego albo z sosem balsamicznym. Smacznego 🙂