Prosta i pyszna pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi i czosnkiem jest idealna do wszelkiego rodzaju pieczywa. Jeśli szukacie nowych smaków i lubicie bakłażany, to pasta przyrządzona według tego przepisu z pewnością przypadnie Wam do smaku. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 bakłażany średniej wielkości
– 60g orzechów włoskich
– 3-4 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
Bakłażany wyszorować, osuszyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 1- 1,5h, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażanów. Upieczone bakłażany przełożyć do woreczka foliowego, pozostawić na około 5 minut a następnie obrać ze skórki. Orzechy delikatnie posiekać, bakłażany pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera, przyprawić i zmiksować na gładką masę/pastę. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i schłodzić przed podaniem.
*Pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/ słoiku do trzech dni.
* W ten sam sposób można przyrządzić pastę z dodatkiem pieczonej papryki. Polecam 🙂
Szukałem właśnie ciekawego przepisu na pastę kanapkową 🙂 Ta wygląda naprawdę smacznie! Chętnie skosztuję 🙂
Pięknie dziękuję i polecam. Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂