Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem

Przyznam szczerze, że nie przepadam za kaszą gryczaną, ale te kotlety skradły moje serce 🙂 Są bardzo delikatne, mięciutkie i najważniejsze smakują idealnie na ciepło i również na zimno. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 2 szklanki wody
– 100g twarogu półtłustego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka czubrycy żółtej
– sól i pieprz wg smaku
– bułka tarta do obtoczenia
– ulubiony tłuszcz do smażenia

Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Gotową kaszę podzielić na dwie równe części. Jedną część zblendować razem z twarogiem na gładką masę. Następnie dodać jajko, przyprawy i resztę kaszy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kotlety dowolnej wielkości, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na nieprzywierającej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *