Roladki z cukinii z kurczakiem i mozarellą

Wczoraj były roladki z dorsza, a dziś chcę podzielić się przepisem na roladki z cukinii z kurczakiem i mozarellą. Jeśli lubicie potrawy z cukinii z dodatkiem filetów z piersi kurczaka, to ten przepis jest dla Was. Polecam 🙂

Składniki na 2 porcje:
– 2 średnie cukinii
– 200g fileta z piersi kurczaka
– 4 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– 4 łyżki musztardy rosyjskiej
– 150g twardej mozarelli
– odrobina oliwy

Umytą i osuszoną cukinię pokroić wzdłuż na plastry około 0,5 cm grubości. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować oliwą, ułożyć plastry na papierze i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-7 minut.
W tym czasie mięso pokroić na paski, lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa, włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Ser zetrzeć na tarce ( małe oczka). Podsmażone i ostudzone plastry cukinii ułożyć na desce, posmarować musztardą, na musztardę wyłożyć mięso i posypać serem. Zawinąć w roladki, nadziać na patyczki do szaszłyków. Gotowe roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Ja podałam z sosem śmietanowo- musztardowym. 2 łyżki śmietany wymieszałam z 1 łyżką musztardy rosyjskiej i sokiem z połówki 1 cytryny, pyszny sosik wychodzi, polecam

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *