Spieszę podzielić się z Wami super przepisem na fit pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia. Ten przepis jest bardzo łatwy, a pasztet wychodzi pyszny i często gości na moim stole
Składniki:
– 400g wątróbki drobiowej
– 150g marchewki
– 100g cukinii
– 100g cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– szczypta lubczyku
– szczypta tymianku
– szczypta czosnku niedźwiedziego
– sól wg smaku
– 50-70ml przegotowanej wody
Wątróbkę umyć i osuszyć. Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie pióra, marchew i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zeszklić cebulę, dodać cukinię i marchewkę i smażyć przez około 5-7 minut, dodać wątróbkę, wodę, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę, wymieszać dokładnie i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 15 minut. Po 15 minutach dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wystudzić, zblendować i zajadać, pyszny, kremowy pasztet drobiowy 🙂