Dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom sera. Ja uwielbiam te naleśniki, idealnie nadają się na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację. Najlepiej podawać i zajadać na ciepło z ulubionymi warzywami, ale na zimno smakują równie wyśmienicie. Kto się skusi? 😉
Składniki:
– 400ml mleka
– 140g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar + gouda, może też być twarda mozarella)
– 2 jajka
– 50- 60g mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub pszenną)
– 2 garście drobno posiekanej zieleniny (u mnie kolendra)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma i szczypta soli)
Jajka połączyć z mlekiem i delikatnie ubić, dodać mąkę, zieleninę, przyprawy i ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać i posmarować (jednorazowo) tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano, jak zwykłe naleśniki. Ciasto należy każdorazowo mieszać przed wylaniem na patelnię i delikatnie, równomiernie rozprowadzać łyżką po całej powierzchni patelni.
Z podanych składników wyszło mi 8 naleśników. Podawać z ulubionymi warzywami.
Smacznego 🙂
Pani Ania udostępniła mi swoje zdjęcie i napisała tak: „Korzystając z przepisu Armine mam i ja naleśniki ? są mega pyszne ?”
Bardzo się cieszę, że naleśniki przypadły do smaku 🙂