Lubicie przegryzać coś przed telewizorem? Często sięgacie po chipsy, paluszki, krakersy i inne tego typu przekąski? A może by tak zamienić te kupne sztuczne zapychacze na zdrowszą wersję smacznych paluszków twarogowych z siemieniem lnianym i odrobiną sera? Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko
– 60g mąki ryżowej (można zamienić na kukurydzianą)
– 15g twardego sera żółtego
– szczypta soli
– szczypta słodzidła (u mnie ksylitol)
– siemię lniane (lub chia, sezam, czarnuszka)
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, solą i słodzidłem, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową, przenieść masę twarogową na blachę, mokrymi dłońmi uformować z masy twarogowej cienki prostokąt. W razie konieczności nawilżać dłonie, ponieważ masa jest klejąca się. Uformowaną masę posypać siemieniem lnianym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyjąć blachę, ciasto pokroić na paluszki, odsunąć od siebie i piec przez kolejne 7-10 minut, aż ładnie się zarumienią. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, posypać gotowe paluszki i włożyć na minutę do wyłączonego piekarnika, aby ser się rozpuścił. Takie paluszki idealnie nadają się na przekąskę w pracy lub na uczelni, super smakują z kakao i kawą. Polecam 🙂
Pingback: Paluszki twarogowe z siemieniem lnianym | FlyB Kulinaria