Dzień dobry 🙂
Jak Wasze zdrówko? Śniadanie zjedzone? U nas dziś powtórka z rozrywki w postaci marchwiowo-owsianych pancakes, z których można wyczarować obłędne kanapki. Spróbujcie 🙂
Składniki na 6 sztuk:
– 150ml kefiru
– 150g marchewki startej na drobnych oczkach
– 2 jajka
– 50g mąki kukurydzianej
– 90g otrębów owsianych (zmieliłam płatki owsiane górskie)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól i pieprz wg smaku
– 1/2 łyżeczki oleju (u mnie rzepakowy)
Kefir połączyć z sodą, wymieszać i odstawić na 3 minuty. Następnie dodać jajka, przyprawy i zioła- wymieszać. Dodać resztę składników (oprócz oleju), wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3-5 minut. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem, na średnim ogniu. Ciasto wykładać łyżką, delikatnie rozprowadzać po powierzchni patelni, przewracać ostrożnie, ponieważ placuszki są bardzo miękkie. Gotowe, lekko wystudzone pancakes posmarować ulubionym serkiem, przełożyć dodatkami wg uznania i cieszyć się wspaniałym i zdrowym śniadaniem:)
Smacznego 🙂