Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, te na słodko i te na słono. Dziś podzielę się przepisem na proste i pyszne śniadanie, które bardzo często gości na moim stole. Jest to placek twarogowy z delikatnym nadzieniem serowo-pomidorowym. Jeśli Wy, tak jak ja, kochacie wszystko co jest serowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam 🙂
Składniki:
– 100g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko
– 20g mąki (u mnie żytnia razowa, możecie zastąpić każdą inna wg uznania)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli i szczypta słodzidła
– 40g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 mały pomidor (u mnie śliwkowy)
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać mąkę, sól, słodzidło i proszek do pieczenia i wszytko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pomidora pokroić w cienkie plasterki.
Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, połowę ciasta wyłożyć na patelnie, nawilżyć łyżkę i rozprowadzić ciasto po patelni formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie wyłożyć połowę startego sera i plasterki pomidora, następnie wyłożyć drugą połowę ciasta i również mokrą łyżką rozprowadzić ciasto tak aby pokryło ser i pomidory. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Gotowy placek posypać resztą sera i zdjąć z ognia. Smacznego 🙂
Pingback: Placek twarogowy z serem i pomidorem | FlyB Kulinaria
bardzo apetyczny 🙂
Pięknie dziękuję 🙂