Dziś na obiad było tzw „sprzątanie lodówki” 🙂 Zostało trochę kapusty kiszonej, trochę pieczarek i kawałek mozarelli, więc zrobiłam roladę z mięsa mielonego z indyka z tym pysznym nadzieniem. Nam bardzo smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Może Wam też przypadnie do smaku 🙂
Składniki:
-500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale można wykorzystać każde inne)
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, czubryca zielona, bazylia)
Składniki na nadzienie:
– 400g pieczarek
– 200g kiszonej kapusty
– 200g twardej mozarelli
– 1 cebula
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, kolendra, papryka słodka wędzona, czubryca zielona, kurkuma, sól i pieprz)
Cebulę zmielić lub zblendować, dodać do mięsa mielonego, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, również pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć przez około 7-10 minut. Następnie dodać kapustę i smażyć przez kolejne 5-10 minut, aż kapusta zmięknie. Przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia. Następnie dodać mozarellę startą na tarce na dużych oczkach i ponownie dokładnie wymieszać.
Mięso wyłożyć na matę silikonową lub papier do pieczenia i mokrymi dłońmi równomiernie rozprowadzić farsz na macie. Nadzienie wyłożyć na mięso, wyrównać i delikatnie docisnąć. Następnie podnieść brzeg maty i ostrożnie zrolować przytrzymując mięso matą. Roladę (na macie) przenieść na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami | FlyB Kulinaria
Dzisiaj miałam obiad 'pychotka', Armi dziękuję za inspirację, filet z indyka był, pieczarki były, kapusta własna z beczki była, więc wypróbowałam i nie pożałowałam ? bardzo szybkie, proste jak się okazało w przygotowaniu…. wyszło P R Z E P Y S Z N E !!!!! ???
Pięknie się prezentuję! Dziękuję bardzo za zdjęcie i kolejny wypróbowany przepis. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂