Sernik o smaku mango (bez pieczenia)

Łasuchy na diecie, ile nas tu jest? Co powiecie na fit ciacho bez pieczenia. I pomyśleć tylko, że kiedyś nie cierpiałam „pracować” z żelatyną, a się okazuje, że to taki wdzięczny produkt Tym razem powstał serniczek o smaku mango na owsiano-ryżowym placku. Polecam

Składniki na małą formę (16cm ze zdejmowanymi bokami).
Spód: 1 jajko, 50ml mleka, 60g mąki owsianej, 40g mąki ryżowej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa: 200ml wody, 20g żelatyny, 300g mango (waga po obraniu i wyjęciu pestki), 300g jogurtu naturalnego typu greckiego, słodzidło wg smaku i uznania.

W misce wymieszać mleko z jajkiem, mąkami, miodem i proszkiem do pieczenia. Małą (16cm) patelnie posmarować olejem kokosowym, mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć ciasto, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne dwie minuty. Gotowy placek włożyć do formy (16cm) ze zdejmowanymi bokami.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać wodą i odstawić na około 20 minut, następnie podgrzać na małym ogniu do około 80 stopni, cały czas mieszając, aż cała żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodać jogurt, mango i ewentualnie jakieś słodzidło (np 2-3 łyżki miodu, jeśli Wasze mango nie jest odpowiednio słodkie) i wszystko zblendować na gładką masę. Gotową masę przelać do formy, na spód z placka i schować do lodówki na minimum 4 godziny do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy należy oddzielić je delikatnie, ostrym nożem od jej brzegów, a następnie otworzyć pierścień. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *