Bułeczki śniadaniowe

Kiedy nie mam czasu na szukanie przepisu, ponieważ Synek szaleje i skupia na sobie całą moją uwagę, wtedy wymyślam i działam i wychodzą całkiem fajne potrawy. Tym razem połączyłam składniki, które miałam pod ręką i wyszły super bułeczki z chrupiącą skórką i bardzo delikatnym wnętrzem.
Składniki: 250 ml ciepłego mleka, 270g mąki pełnoziarnistej, 100g mąki kukurydzianej, 1 jajko, 1 opakowanie suchych drożdży (7g), 50g masła, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, coś do posypania (użyłam sezamu).

Do ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżeczki mąki i cukru- dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do ruszenia. W misce połączyć obie mąki, dodać rozczyn, jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto, ale nie wyrabiać. Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miseczki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie, podzielić ciasto na 7 równych części, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować bułeczki mlekiem, posypać sezamem lub czymkolwiek innym. Piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 25-30 minut. Synkowi bardzo smakują te bułeczki 😉

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *