Chaczapuri z ciasta francuskiego

Kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na robienie kolacji albo kiedy chcemy smacznie rozpocząć niedzielny poranek, wtedy polecam wyczarować taki oto placek z ciasta francuskiego z serowym nadzieniem. Spróbujcie, jest bardzo smaczny 🙂

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 100g twarogu półtłustego
– 70g sera żółtego (u mnie gouda)
– 50g twardej mozarelli
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
– 1 jajko do posmarowania

Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sery, starte na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Jedną częścią wyłożyć formę (razem z bokami), na ciasto wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta, boki lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
*ja wypiekam w formie silikonowej, więc niczym nie smaruję ani nie wykładam formy papierem do pieczenia, natomiast zwykłą formę należy wyłożyć papierem i posmarować oliwą przed włożeniem do niej ciasta. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Chaczapuri z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *