Zapiekanka z naleśników ze szpinakiem, to dobry sposób na szybki obiad, pod warunkiem, że dzień wcześniej usmażymy duuuuuużo naleśników
Ilość składników na naleśniki i nadzienie zależy od tego, jakiego rozmiaru formy użyjecie do wypiekania zapiekanki. U mnie zostało około 20 naleśników średniej wielkości. Nie podaję Wam przepisu na naleśniki, ponieważ każdy ma jakiś swój ulubiony i sprawdzony przepis.
Składniki na nadzienie:
– 500g szpinaku mrożonego
– 1 duża cebula czerwona
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
– opcjonalnie 200 g sera feta (ja tym razem nie dodawałam)
– 2 łyżki miękkiego masła
Składniki na sos:
– 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 200g sera żółtego (u mnie gouda)
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie pieprz, czubryca zielona, papryka słodka wędzona)
Usmażyć naleśniki jak na krokiety i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na nieprzywierającej patelni posmarowanej oliwą, dodać szpinak i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Przestudzony szpinak zawinąć w naleśniki (odłożyć jeden naleśnik do wyłożenia na wierzch zapiekanki) i ułożyć w silikonowej formie posmarowanej masłem. Naleśniki układać jeden przy drugim zaczynając od zewnątrz formy, aż do środka. W środku powinien zmieścić się jeden, mocno zwinięty naleśnik. Mleko wymieszać z jajkami, przyprawami i serem startym na tarce na dużych oczkach. Polać „ślimak” sosem (zostawić 4 łyżki sosu), na wierzch wyłożyć odłożony naleśnik i wylać resztę sosu serowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego 🙂
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
Pięknie dziękuję i polecam 🙂 Ja uwielbiam naleśniki i zapiekanki z nich 😉