Omlet ze szpinakiem i serem w tortilli

Dzień dobry? Wszyscy już po śniadaniu? 🙂 Lubicie omlety? Ja  bardzo lubię wszelkiego rodzaju omlety, ale dziś postanowiłam trochę urozmaicić swoje śniadanie i zrobiłam omlet ze szpinakiem i serem w tortilli. Wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie 🙂

Składniki na 3 porcje: 4 jajka, 80g jogurtu naturalnego typu greckiego, garść świeżego szpinaku, 60g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar), zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma i czubryca czerwona). Dodatkowo 3 placki tortilli ( u mnie pełnoziarnista).

Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać drobno posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Nieprzywierającą patelnię (26cm) mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień małego, posmarować patelnię ulubionym tłuszczem (ja smarowałam masłem klarowanym), wylać 1/3 masy jajecznej na patelnię , wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, posypać 1/3 sera, przykryć plackiem tortilli i smażyć przez 1 minutę, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę, złożyć na pół i smażyć z obu stron po jednej minucie na każdą stronę. W ten sam sposób usmażyć jeszcze dwie porcje.
*Jeśli obawiacie się, że nie uda Wam się przewrócić całość na drugą stronę, możecie odwrócić omlet plackiem do dołu na deskę i z deski zsunąć na patelnię.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub sosami.
Smacznego niedzieli wszystkim życzę 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *