Lubicie kuchnie indyjską? Ja bardzo lubię ich słodko- pikantne połączenia mięsa z warzywami i owocami. Dzisiaj proponuję Wam swoją wersję kuchni indyjskiej- jest to potrawka z kurczaka z jabłkiem i wiórkami kokosowymi. Powiem nieskromnie, że wyszło przepysznie i polecam tę wersję wszystkim lubiącym poznawać nowe smaki 🙂
Składniki na 2-3 porcje:
– 1kg kurczaka (u mnie mieszanka z piersi, udek i nóżek)
– 1 duża cebula
– 1 duże jabłko
– 2 łyżeczki kurkumy
– 20g mąki ryżowej
– 300ml mleczka kokosowego
– 15g świeżego imbiru
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka mango chutney (można pominąć)
– 1 liść laurowy
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– garść migdałów
– 1 łyżka masła klarowanego
Mięso umyć, osuszyć, posypać 1 łyżeczką kurkumy i mąką ryżową, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło klarowane na dużej nieprzywierającej patelni, obsmażyć kurczaka z każdej strony do chrupiącej skorki.
Obsmażone mięso wyjąc na talerz, w tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłko, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać curry, kurkumę, pieprz, liść laurowy i imbir starty na tarce na drobnych oczkach, wszystko wymieszać, zanurzyć mięso w sosie i dusić na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 40-45 minut. Po tym czasie dodać mango chutney, wiórki kokosowe i drobno posiekane migdały, wymieszać i dusić przez kolejne 5-7 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, polane porcją sosu, lub podać sos osobno, tak jak ja to zrobiłam. Smacznego