Potrawka z kurczaka z jabłkiem i wiórkami kokosowymi

Lubicie kuchnie indyjską? Ja bardzo lubię ich słodko- pikantne połączenia mięsa z warzywami i owocami. Dzisiaj proponuję Wam swoją wersję kuchni indyjskiej- jest to potrawka z kurczaka z jabłkiem i wiórkami kokosowymi. Powiem nieskromnie, że wyszło przepysznie i polecam tę wersję wszystkim lubiącym poznawać nowe smaki:)

Składniki na 2-3 porcje: 1kg kurczaka (u mnie mieszanka z piersi, udek i nóżek), 1 duża cebula, 1 duże jabłko, 2 łyżeczki kurkumy, 20g mąki ryżowej, 300ml mleczka kokosowego, 15g świeżego imbiru, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka mango chutney (można pominąć), 1 liść laurowy, 2 łyżki wiórków kokosowych, garść migdałów, 1 łyżka masła klarowanego.

Mięso umyć, osuszyć, posypać 1 łyżeczką kurkumy i mąką ryżową, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło klarowane na dużej nieprzywierającej patelni, obsmażyć kurczaka z każdej strony do chrupiącej skorki. Obsmażone mięso wyjąc na talerz, w tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłko, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać curry, kurkumę, pieprz, liść laurowy i imbir starty na tarce na drobnych oczkach, wszystko wymieszać, zanurzyć mięso w sosie i dusić na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 40-45 minut. Po tym czasie dodać mango chutney, wiórki kokosowe i drobno posiekane migdały, wymieszać i dusić przez kolejne 5-7 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, polane porcją sosu, lub podać sos osobno, tak jak ja to zrobiłam. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *