Uwielbiam młodą kapustę, a Wy? Dziś polecam pyszną potrawkę z młodej kapusty z młodymi ziemniakami i boczkiem. Potrawka smakuje wyśmienicie, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam dużo czasu. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 400g młodej kapusty
– około 650g młodych ziemniaków
– 300g boczku (wędzony, parzony)
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– sól i pieprz wg smaku
– koperek
Ziemniaki oskrobać, umyć dokładnie i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć przez około 5-7 minut, aż tłuszcz się wytopi. Podsmażony boczek wyjąć z patelni na talerz, na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć przez około 3-5 minut. Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki pokrojone w kostkę (ok. 1x1cm)- smażyć przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać sól i kapustę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć przez około 7-10 minut pod pokrywką z dziurką, mieszając od czasu do czasu, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem doprawić pieprzem do smaku i posypać drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego 🙂
Jak postanowiłam tak zrobiłam. Obiadek dzisiaj był szybki, prosty, ale jaaaki smaczny, to tylko ja wiem ? Jak ktoś nie jadł takiego pysznego dania to polecam, nie pożałuje, coś wspaniałego. Rewelacja?! Oczywiście kolejne danie w moim menu na stałe. Dzięki za wspaniały kolejny przepis. ? ? ? ❤️
Dziękuję pięknie za miłe słowa ? Bardzo się cieszę, że potrawka smakowała. Ja uwielbiam młodą kapustę w tej wersji 🙂
Czy ziemniaki dajemy surowe i kapustę także czy wcześniej podgotowane?
Wszystko surowe 🙂