Wymieszałam jedne z moich ulubionych sosów, dodałam trochę czubrycy i czosnku i wyszła pyszna marynata do kurczaka. Mięso po upieczeniu wyszło przepyszne, delikatne i soczyste – idealne do kanapek. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 700g)
– 3 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżka czubrycy zielonej
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżka cukru
– sól i pieprz wg smaku
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do dużej miski, dodać resztę składników marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miski z marynatą i dokładnie natrzeć mięso marynatą. Przykryć miskę z mięsem pokrywką i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja zostawiłam mięso w marynacie na całą noc.
Następnie przełożyć mięso (razem z marynatą) do formy do pieczenia, wierzch filetów jeszcze raz dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 250 stopni, zdjąć papier do pieczenia, jeszcze raz posmarować mięso marynatą i piec przez kolejne 5 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotową wędlinę zostawić w wyłączonym piekarniku na minimum 2 godziny. Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Smacznego 🙂