Lubicie wątróbki drobiowe? Jak najczęściej je przyrządzacie? Wymyśliłam taką potrawkę i upiekłam wątróbki z porem, pieczarkami i śmietanką. Przyznam nieskromnie, że wyszło przepysznie
Składniki na 2-3 porcje:
– 400g wątróbek drobiowych
– 200g pieczarek
– 1 średni por (około 250g)
– 250ml śmietanki 12%
– 1 łyżka musztardy słodkiej
– 1 łyżeczka curry
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka oleju rzepakowego
Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, dodać pieczarki pokrojone w pasterki, smażyć przez około 5 minut. Dodać curry, sól, pieprz i drobno posiekany koperek, wymieszać. Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone warzywa, musztardę i śmietankę i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Potrawa ta dobrze komponuję się z kaszą orkiszową lub gotowanymi ziemniakami. Polecam 🙂
Takie zdjęcie udostępniła mi Pani Ewa Sroka z takim oto komentarzem – „Dzisiaj skorzystałam z przepisu…. kulinarne życie Armine …polecam, bardzo wszystkim smakowało. Taką wątróbkę mogę jeść. Podałam z kaszą gryczaną i buraczkami na ciepło.?”
Bardzo się cieszę, że przepis, który wymyśliłam sama posmakował Pani Ewie i jej domownikom ♥