Wątróbki drobiowe pieczone z porem i pieczarkami

Lubicie wątróbki drobiowe? Jak najczęściej je przyrządzacie? Wymyśliłam taką potrawkę i upiekłam wątróbki z porem, pieczarkami i śmietanką. Przyznam nieskromnie, że wyszło przepysznie

Składniki na 2-3 porcje: 400g wątróbek drobiowych, 200g pieczarek, 1 średni por (około 250g), 250ml śmietanki 12%, 1 łyżka musztardy słodkiej, 1 łyżeczka curry, 1 pęczek koperku, sól i pieprz wg smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego.

Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, dodać pieczarki pokrojone w pasterki, smażyć przez około 5 minut. Dodać curry, sól, pieprz i drobno posiekany koperek, wymieszać. Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone warzywa, musztardę i śmietankę i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Potrawa ta dobrze komponuję się z kaszą orkiszową lub gotowanymi ziemniakami. Polecam

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *