Wątróbki drobiowe pieczone z porem i pieczarkami

Lubicie wątróbki drobiowe? Jak najczęściej je przyrządzacie? Wymyśliłam taką potrawkę i upiekłam wątróbki z porem, pieczarkami i śmietanką. Przyznam nieskromnie, że wyszło przepysznie

Składniki na 2-3 porcje:
– 400g wątróbek drobiowych
– 200g pieczarek
– 1 średni por (około 250g)
– 250ml śmietanki 12%
– 1 łyżka musztardy słodkiej
– 1 łyżeczka curry
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, dodać pieczarki pokrojone w pasterki, smażyć przez około 5 minut. Dodać curry, sól, pieprz i drobno posiekany koperek, wymieszać. Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone warzywa, musztardę i śmietankę i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Potrawa ta dobrze komponuję się z kaszą orkiszową lub gotowanymi ziemniakami. Polecam 🙂

Please follow and like us:

1 thought on “Wątróbki drobiowe pieczone z porem i pieczarkami”

  1. Takie zdjęcie udostępniła mi Pani Ewa Sroka‎ z takim oto komentarzem – „Dzisiaj skorzystałam z przepisu…. kulinarne życie Armine …polecam, bardzo wszystkim smakowało. Taką wątróbkę mogę jeść. Podałam z kaszą gryczaną i buraczkami na ciepło.?”
    Bardzo się cieszę, że przepis, który wymyśliłam sama posmakował Pani Ewie i jej domownikom ♥

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.