Placki marchwiowo- serowe

Lubicie placki warzywne? Ja je uwielbiam, ogólnie lubię wszelkiego rodzaju placki, dlatego zawsze chętnie wymyślam nowe kombinacje. Dziś polecam placki z marchewki z dodatkiem sera żółtego i pietruszki. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo sycące.
Jeśli lubicie placki tak, jak ja je lubię, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis 🙂 Placki te proponuję podać z bardzo smacznym nektarem z czarnych porzeczek firmy Hortex. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 100g marchewki
– 70g twarogu delikatnego o temperaturze pokojowej
– 40g sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 jajko
– 30g mąki żytniej (można zastąpić inną wg uznania)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść drobno posiekanej pietruszki
– przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)

Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser również zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Idealnie smakują z jogurtem naturalnym a także z guacamole. Smacznego 🙂

* Z podanych składników wyszło mi 6 placków.

Placki marchwiowo- serowe
Placki marchwiowo- serowe
Placki marchwiowo- serowe
Smaczne a nie tuczy 🙂 Wiosenny konkurs od Matki Natury
Please follow and like us:

3 thoughts on “Placki marchwiowo- serowe”

  1. Pingback: Placki marchwiowo- serowe | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *