Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną i bardzo sycącą sałatkę z kaszą bulgur w roli głównej. Sałatka ta powinna przypaść do smaku wszystkim tym, którzy lubią w pracy zjeść lekki, ale pożywny posiłek bez konieczności podgrzewania jedzenia. Polecam 🙂
Składniki:
-200g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale najlepiej zrobić klopsiki z mięsa drobiowego)
– 1 cebula
– 100g kaszy bulgur
– 6 rzodkiewek
– 150g ogórka zielonego
– 100g sera feta
– 1 puszka kukurydzy
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki octu balsamicznego
– przyprawy wg smaku
Na początek należy usmażyć małe klopsiki. Mięso wymieszać z cebulą, startą na tace na drobnych oczkach, przyprawić wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano, sól i pieprz), uformować małe klopsiki i usmażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe klopsiki wystudzić. Kasze bulgur ugotować z dodatkiem kurkumy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku, (najlepiej dodać świeżą, drobno posiekaną zieleninę, ale ja nie miałam) i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez godzinę, aby smaki się lepiej przegryzły. Smacznego 🙂
Pingback: Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą | FlyB Kulinaria